Naujiena

Renginio akimirkos
2024 m. gegužės 16 d.

Ukmergėje įvykusiame tarptautiniame seminare kalbėta apie sveiką ir tvarų maistą

Gegužės 14-15 d. Ukmergės rajono savivaldybėje vyko tarptautinis seminaras „Dinamiškos maisto produktų įsigijimo dienos“. 

Daugiau nei 30 renginio dalyvių iš Belgijos, Estijos, Latvijos, Suomijos, Švedijos ir Lietuvos dalijosi patirtimi, aptarė, diskutavo aktualiais nūdienos klausimais apie tvarų maitinimą mokyklose, vaikų darželiuose, ligoninėse ir kitose viešosiose įstaigose, apie tvarų maisto produktų pirkimą, viešųjų pirkimų liberalizavimą ir kt. 

Ukmergės rajono savivaldybės įdirbį ir geruosius pavyzdžius apie sėkmingai vykdomą ekologišką maitinimą visose septyniose ikimokyklinio ugdymo įstaigose bei planus taip pat maitinti ir rajono mokyklų bendruomenes pristatė Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorė Inga Pračkailė. 

„Mes esame suinteresuotumo keisti maitinimą savo mokyklose. Tikslas – pirkti gerą, kokybišką ir ekologišką produkciją iš vietos ūkininkų, ką dabar daro mūsų darželiai. Sutartis su dabartiniais maitinimo paslaugos teikėjais baigsis kitais metais. Turime laiko pasiruošti. 

Supirkti kiekvienai mokyklai naują šiuolaikišką virtuvės įrangą būtų per brangu, o ir su ja dirbti galinčių specialistų neturime tiek jau daug. Šiuo metu intensyviai mąstome, tariamės, skaičiuojame - kaip ir kur sukurti vieną gerą virtuvę su gera įranga ir gerais virtuvės šefais. Ir paskirstyti iš jos maistą kitoms mokymo įstaigoms. Atstumai juk nedideli. Taip būtų paprasčiau ir su logistika, ir su viešu produktų pirkimu iš ūkininkų, ir su sandėliavimu. Viskas būtų vienose rankose,“- kalbėjo I. Pračkailė.

Kad Ukmergės vaikų darželiuose vaikai maitinami skaniu ir sveiku maistu seminaro dalyviai įsitikino patys - paskanavę Ukmergės lopšelio-darželio „Žiogelis“ darbuotojų ir vaikų iškeptos duonos bei sausainių. Seminaro metu šios ugdymo įstaigos vadovę Birutę Jucevičienę Savivaldybės administracijos direktorė pasveikino su praėjusią savaitę Žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko įteiktu reikšmingu apdovanojimu – medaliu „Už sveikos vaikystės puoselėjimą“. Ukmergiškiai apdovanoti už tai, kad jau penkerius metus organizuoja ekologinį maitinimą įstaigoje ir buvo šios veiklos pradininkai Lietuvoje.

Seminare „Dinamiškos maisto produktų įsigijimo dienos“ savo pranešimą apie ekologiškų maisto produktų pirkimą ir trumpas tiekimo grandines Lietuvoje pristatė Lietuvos viešųjų pirkimų tarnybos vyriausiasis patarėjas Kęstutis Kazulis, VšĮ CPO LT (Centrinės perkančiosios organizacijos) Biuro ir veiklos aptarnavimo srities pirkimų skyriaus vadovas Dainius Navickas papasakojo kaip vykdomi viešieji pirkimai Lietuvoje,  Latvijos kaimo plėtros konsultavimo ir mokymo centro atstovė Agnesė Radžele-Šulce pristatė mokyklų maitinimo sistemos pertvarką Latvijoje, Tartu savivaldybės atstovė Kadri Leetsaar kalbėjo apie maisto produktų įsigijimą iš trumpos tiekimo grandinės Tartu regione, Sebastian Fjäll  iš Valentiuna savivaldybės Švedijoje pristatė savo savivaldybėjė vykdomą dinaminę pirkimo sistemą,  Illkka Latomaki iš Seinajoki taikomųjų mokslų universitetas (SeAMK) Suomijoje dalijosi patirtimi apie ūkininkų įtraukimą, o Marijke Van Ranst iš BioForumo Belgijoje aptarė perkančiojo subjekto vaidmenį. 

Seminarą organizavusi Švedijos BJR maisto koalicijos atstovė ir kelių tarptautinių projektų, kuriais siekiama tobulinti mokyklų maitinimo sistemą, koordinatorė Jennifer Avci pasidžiaugė, kad viešajame Baltijos jūros regiono sektoriuje daugėja sveiko ir tvaraus maisto. Ji susirinkusiuosius supažindino su projektais, kuriais siekiama tobulinti mokyklų maitinimo sistemą regione.

„Viešo maitinimo dalyviams trūksta daugybės išteklių (pvz., laiko, žinių, finansavimo, paramos) tvariam viešojo maitinimo vystymuisi. Naudodami per projektus siūlomų priemonių rinkinius, viešojo maitinimo dalyviai gali bendradarbiauti dalindamiesi žiniomis ir idėjomis, susijusiomis su įvairiais viešojo maitinimo sprendimais, o per praktinius bandomuosius testus kartu su projekto partneriais gali sėkmingai dalytis žiniomis su suinteresuotosiomis šalimis, pavyzdžiui, lankantis ekologiniuose ūkiuose, ruošiant maisto gaminimo mokymus ir seminarus“, - teigė J. Avci. 

Šio seminaro metu vyko kūrybinės veiklos dirbtuvės, aplankyta Vidiškių pagrindinės mokyklos valgykla, paragauti iš Leonpolio dvare užaugintos produkcijos pagaminti patiekalai ir kt.

Daiva Zimblienė

Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja